Lily Cup review & ervaringen

Lily Cup review: wil jij graag weten wat de ervaringen van gebruikers met de Lily Cup zijn? Lees dan snel verder. Hieronder zetten we de belangrijkste eigenschappen en de voor- en nadelen van de Lily Cup voor je op een rij.

Lily cup review

Bron: Intimina.com

Wat is de Lily Cup?

De Lily Cup is een menstruatiecup die wordt geproduceerd door het Zweedse merk Intimina. De eerste Lily Cup is in 2012 op de markt gebracht. Later heeft Intimina een aantal nieuwe modellen ontworpen, waar we hieronder verder op in zullen gaan.

De Lily Cup werkt hetzelfde als andere menstruatiecups. Het is een klein bekertje dat je menstruatiebloed opvangt. Doordat de cup een vacuüm in je vagina creëert, lek je niet door en kun je alles doen wat je wilt, zoals sporten, zwemmen, slapen en naar de sauna.

Net als de meeste cups is de Lily Cup gemaakt van 100% medische siliconen. Dit is een lichaamsvriendelijk, hypoallergeen materiaal vrij van chemicaliën. Een groot voordeel van medische siliconen is dat het bestand is tegen de ophoping van bacteriën. Het kan daarom veilig inwendig worden gedragen.

Het gebruik van een menstruatiecup is eenvoudig: je brengt de cup in met een vouw die jij fijn vindt en kunt hem hierna tot 12 uur dragen. Daarna leeg je de inhoud simpelweg in het toilet, maak je de cup schoon en kun je hem weer 12 uur dragen.

Meer weten? Lees hier een uitgebreide gebruiksaanwijzing van menstruatiecups.

menstruatiecup aanbieding

 

Verschillende uitvoeringen van de Lily Cup

De Lily Cup bestaat in vier verschillende uitvoeringen, die allemaal net iets anders zijn dan je gewend bent van andere menstruatiecups. Eén model, de Ziggy Cup, is speciaal bedoeld om te dragen tijdens de seks. Wij zullen hier alleen de andere drie modellen voor alledaags gebruik bespreken: de ‘originele’ Lily Cup, de Lily Cup Compact en de Lily Cup One.

De Lily Cup en de Lily Cup Compact zijn verkrijgbaar in twee verschillende maten: maat A en maat B. Maat A heeft een lichtroze kleur, maat B een fel roze.

De kleuren zien er leuk uit, maar zijn wat ons betreft wel een klein nadeel. Ondanks dat Intimina verzekert dat de cups veilig zijn, gaat onze voorkeur uit naar zo natuurlijk mogelijke cups, zonder toegevoegde kleurstoffen die mogelijk je gezondheid of het milieu kunnen schaden.

Hieronder bespreken we de drie cups uitgebreider.

1. De ‘originele’ Lily Cup

Lily cups

Bron: Intimina.com

De eerste Lily Cup is langer dan de meeste menstruatiecups (78 mm), waardoor hij met name geschikt is voor vrouwen met een hoge baarmoedermond. De cup heeft geen uitstekende rand, wat vrij zeldzaam is, maar wel een anti-lekrandje aan de binnenkant dat bloed tegenhoudt. De cup is aan de achterkant iets langer dan de voorkant.

Maten

De Lily Cup is verkrijgbaar in twee maten:

 • Maat A: diameter: 40 mm | lengte: 78 mm | inhoud: 28 ml. Geschikt voor vrouwen die nooit vaginaal bevallen zijn.
 • Maat B: diameter: 43,5 mm | lengte: 78 mm | inhoud: 32 ml. Geschikt voor vrouwen die vaginaal zijn bevallen of die zwakke bekkenbodemspieren hebben.

De Lily Cup heeft een kort, hol steeltje dat je eventueel af kunt knippen. Helaas zijn holle steeltjes minder hygiënisch dan massieve steeltjes, omdat ze moeilijker schoon te houden zijn.

Flexibiliteit

In veel gevallen wordt de flexibiliteit van menstruatiecups aangeduid met ‘shore’. Meestal varieert de shore van ongeveer 30 (zeer zacht) tot 70 (zeer stevig). Helaas is er op internet niet te vinden wat de precieze shore van de Lily Cup is. Hier kunnen we wel zien dat hij ondergedeeld in de categorie die valt tussen zacht en gemiddeld.

 

Ervaringen van gebruikers met de Lily Cup:

Op Amazon zijn veel reviews over de Lily Cup te vinden.

De vrouwen die positief zijn, vinden het zachte materiaal van de cup erg fijn. Ook hebben vrouwen tijdens het dragen van de Lily Cup minder menstruatiekrampen dan met tampons.

Er zijn echter ook vrouwen met negatieve ervaringen. De meest gelezen klacht van vrouwen is dat de cup moeilijk opent en hierdoor niet lekvrij is. Er zijn ook vrouwen die de cup voelen zitten en zelfs een enigszins pijnlijk gevoel krijgen tijdens het dragen ervan.

Sommige vrouwen ervaren een krachtige zuigkracht om de baarmoedermond, waardoor de cup moeilijk te verwijderen is. Een ander kritiekpunt is dat het anti-lekrandje moeilijk schoon te houden is.

Lily Cup adverteert dat deze cup geschikt is voor vrouwen met een zware menstruatie, maar eigenlijk klopt dit niet helemaal: de cup kan niet meer bloed opvangen dan de meeste andere cups op de markt.

Of deze cup voor jou geschikt is, hangt voornamelijk af van de hoogte van jouw baarmoedermond. Als deze op gemiddelde hoogte of lager hangt, dan zul je deze cup hoogstwaarschijnlijk niet kunnen dragen. Heb je een hoge baarmoedermond, dan zou je deze cup kunnen overwegen.

2. Lily Cup Compact

Lily Cup Compact

Bron: Intimina.com

Intimina is in oktober 2014 gestart met een project op de bekende Amerikaanse crowdfundingwebsite Kickstarter om de Lily Cup Compact te kunnen ontwikkelen. Hier hebben 8.530 backers ruim $325.000 opgehaald.

Wat is er zo bijzonder aan de Lily Cup Compact? Het is een inklapbare cup die je helemaal plat kunt maken, waardoor hij vrijwel geen ruimte in beslag neemt in je tas. Er zit ook een handig opbergdoosje bij.

Maten

De Lily Cup Compact is verkrijgbaar in twee maten:

 • Maat A: diameter: 42 mm | lengte: 58 mm | inhoud: 18 ml. Geschikt voor vrouwen die nooit vaginaal bevallen zijn.
 • Maat B: diameter: 45 mm | lengte: 58 mm | inhoud: 23 ml. Geschikt voor vrouwen die vaginaal zijn bevallen of die zwakke bekkenbodemspieren hebben.

Ook de Lily Cup Compact heeft (helaas) een hol steeltje. Je kunt deze net als die van de standaard Lily Cup afknippen indien gewenst.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van de Lily Cup Compact is volgens deze website zacht.

Ervaringen van gebruikers met de Lily Cup Compact:

In positieve reviews op Amazon kunnen we lezen dat vrouwen de cup heerlijk zacht en comfortabel vinden. Ook zijn geurtjes verleden tijd.

Helaas zijn niet alle vrouwen tevreden met de cup. Een klacht die we vaak kunnen lezen is dat de cup erg lastig in te brengen is. Dit komt doordat de cup inklapbaar is en het materiaal daarnaast erg flexibel. Hierdoor vouwt de cup niet altijd goed open en kan hij zich niet vacuüm zuigen. Ook het verwijderen zonder te knoeien verloopt niet altijd soepel. Daarnaast heeft de cup soms de neiging om tijdens het dragen in de vagina in te klappen.

Het ligt er hierbij overigens wel aan hoe sterk je bekkenbodemspieren zijn. Als ze sterk zijn, zal de cup sneller invouwen. Vrouwen met zwakke bekkenbodemspieren hebben hier wellicht minder of geen last van.


Op zoek naar een zachte cup die goed uitklapt?


Al met al hebben veel vrouwen last van lekkages met de Lily Cup Compact. Ook vinden vrouwen het een minpunt dat de cup vrij weinig bloed kan opvangen, waardoor je hem vaker dient te verschonen dan de meeste andere menstruatiecups. Als laatste is de cup door de aanwezige vouwen lastiger schoon te houden dan niet-inklapbare cups.

3. Lily Cup One

Lily Cup One

Bron: Intimina.com

De Lily Cup One is volgens Intimina een cup voor tieners en beginnende cup gebruikers. Net als de Lily Cup Compact is deze cup inklapbaar. Deze cup is slechts verkrijgbaar in één maat.

De afmetingen van de Lily Cup One zijn:

 • Diameter: 39 mm
 • Lengte: 47 mm
 • Inhoud: 21 ml

De cup heeft een extra stevige rand, waardoor hij gemakkelijk opent en zich vacuüm zuigt. Daarnaast heeft de cup een ‘lus’ waarmee je de cup kunt verwijderen.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van de Lily Cup One is volgens deze website (net als de Lily Cup Compact) zacht.

 

Ervaringen van gebruikers met de Lily Cup One:

Ook over de Lily Cup One zijn er op Amazon zowel positieve als negatieve reviews te vinden.

In de positieve reviews kunnen we lezen vrouwen het materiaal van de cup erg zacht en comfortabel vinden. Ook merken sommige vrouwen dat de cup hun menstruaties beter maakt. Ze hebben minder last van geurtjes en krampen.

Helaas zijn er ook mindere ervaringen.

Sommige vrouwen hebben er net zoals bij de Lily Cup Compact last van dat de cup door het inklapbare aspect lastig in te brengen is of zelfs inklapt tijdens het dragen. Ook deze cup is daarom waarschijnlijk minder geschikt voor vrouwen met sterke bekkenbodemspieren.

Daarnaast vinden sommige vrouwen het inbrengen en verwijderen pijnlijk door de vrij stugge rand. Ook voelen sommige vrouwen hem zitten na het inbrengen. Een ander nadeel is dat je de cup door de kleine inhoud vaker dient te verschonen dan de meeste andere cups.

Bij een aantal gebruiksters brak de ring na een paar maanden maanden af en bij een andere ontstond er een scheur bij één van de gaatjes aan de bovenkant.

Conclusie: Lily Cup kopen of niet?

In bovenstaande review hebben we zowel de positieve als negatieve aspecten van drie verschillende Lily Cups behandeld. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen hieronder voor je op een rij.

Voordelen van de Lily Cup:

 • Betrouwbaar bedrijf.
 • Gemaakt van medische siliconen.
 • Speciale cups voor vrouwen met een hoge baarmoedermond (Lily Cup) en voor beginnende gebruikers (Lily Cup One).
 • Inklapbaar, dus gemakkelijk mee te nemen (Lily Cup Compact en One).
 • Een deel van de vrouwen heeft er positieve ervaringen mee.

Lees hier meer voordelen van menstruatiecups in het algemeen.

Nadelen van de Lily Cup:

 • Slechts één maat per verpakking.
 • De cups hebben een hol steeltje: minder hygiënisch.
 • Niet altijd lekvrij.
 • Er zijn kleurstoffen gebruikt bij de productie.
 • De inklapbare cups klappen te snel in (bij het inbrengen, dragen en verwijderen), hebben een mindere opvangcapaciteit en zijn door de vouwen moeilijker schoon te houden.
 • Wordt niet verkocht in Nederland of via een Nederlandse webshop.
 • Klantenservice alleen in het Engels.

Twijfel jij nog over welke cup te kiezen? Lees dan dit artikel: Welke menstruatiecup is de beste keus?

menstruatiecup aanbieding

Lily Cup kopen?

Wil jij één van de Lily Cups kopen? Dan kun je dit doen via de officiële website van Intimina of via Amazon.de.

De prijzen op de officiële website zijn (excl. € 8,90 verzendkosten):

 • Lily Cup: € 29,95
 • Lily Cup Compact: € 29,95
 • Lily Cup One: € 24,95
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *