MeLuna cup review & ervaringen

MeLuna cup review: lees de ervaringen van gebruikers. Menstruatiecups zijn hip en helemaal je van het. Dat is ook niet vreemd: ze zijn duurzaam, comfortabel, lichaamsvriendelijk, goedkoop en eenvoudig in gebruik. Er zijn veel verschillende cups verkrijgbaar, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In onderstaande review bespreken we de MeLuna cup en kun je ervaringen van gebruikers met deze cup lezen.

Meluna cupr review steeltjes

Bron: Meluna-usa.com

Wat is de MeLuna cup?

De MeLuna cup is een Duitse cup die anders dan de meeste menstruatiecups niet is gemaakt van medische siliconen, maar van TPE (thermoplastisch elastomeer). Dit is hetzelfde materiaal als waar flessenspenen van gemaakt worden. TPE bevat in tegenstelling tot tampons en maandverband geen schadelijke stoffen.*

Je gebruikt de MeLuna cup op dezelfde manier als andere menstruatiecups. Je brengt de cup eenvoudig in met een vouw die jij prettig vindt en je kunt hem maximaal 12 uur dragen. Omdat de cup vacuüm zit kun je er alles mee doen: sporten, zwemmen, slapen en de sauna bezoeken is allemaal geen probleem.

Je dient de cup vóór het eerste gebruik en na iedere menstruatie te steriliseren. Het is daarnaast belangrijk om de cup bij elke verschoning goed te reinigen. Lees hier een gedetailleerde gebruiksaanwijzing van hoe je menstruatiecups gebruikt.

MeLuna cups worden geproduceerd in Duitsland en vanuit daar getransporteerd naar de verschillende verkooppunten wereldwijd.

*Bij een in 2018 uitgevoerde test van verschillende cups blijken de MeLuna cups wel vluchtige stoffen en sporen van PAK’s te bevatten. Deze zouden echter vallen onder de toegestane norm. Kook je cup wel altijd goed uit voor het eerste gebruik!

menstruatiecup aanbieding

 

TPE vs. medische siliconen

De MeLuna cups zijn in tegenstelling tot de meeste menstruatiecups gemaakt van TPE in plaats van medische siliconen. Wat is precies het verschil tussen deze twee materialen?

 • TPE heeft op de langere termijn iets meer last van materiaalmoeheid door het vouwen van de cup. Hierdoor gaan cups gemaakt van TPE korter mee dan cups van medische siliconen: zo’n 3-5 jaar in tegenstelling tot 10 jaar.
 • TPE springt moeilijker terug in zijn originele vorm dan medische siliconen. Hierdoor klapt een cup van TPE iets moeilijker open. Ook kan je cup na verloop van tijd een ovale vorm krijgen. Door het uitkoken van de cup zou hij wel weer terug in de oorspronkelijke vorm komen.
 • Medische siliconen is het materiaal dat het meest compatibel is met het menselijk lichaam en wordt daarom ook gebruikt in bijvoorbeeld medische implantaten.
 • TPE kan in tegenstelling tot medische siliconen niet tegen direct zonlicht. Dat is normaal gesproken geen probleem, maar soms wordt aangeraden om je cup een paar uur in de zon te plaatsen om verkleuring van de cup tegen te gaan. Dit kan met cups van medische siliconen wel.

Welke maat MeLuna cup?

De MeLuna cup is verkrijgbaar in verschillende maten: S, M, L en XL. De cup is ook verkrijgbaar in de ‘short’ (korte) versie: de Shorty S, M, L en XL. Deze laatste zijn geschikt voor vrouwen met een relatief korte vagina. In onderstaande tabel kun je de verschillende afmetingen zien.

MeLuna maat tabel

Bron: Me-luna.eu

Hoeveel ml bloed elke cup kan opvangen wordt niet door MeLuna gespecificeerd.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van menstruatiecups wordt normaal gesproken aangeduid met ‘shore’. De Meluna cup is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

 • MeLuna Soft: shore 30 (zeer zacht)
 • MeLuna Classic: shore 40 (gemiddelde stevigheid)
 • MeLuna Sport: shore 50 (extra stevig)

Het is belangrijk om de juiste flexibiliteit voor jouw lichaam te kiezen.

De MeLuna Soft cup is zeer zacht en daarom met name geschikt voor vrouwen met een gevoelige vaginawand en zwakke bekkenbodemspieren. Volgens de website van MeLuna is deze cup voor de meeste vrouwen niet geschikt, omdat hij moeilijk uitvouwbaar is (wat ook mede wordt veroorzaakt door het materiaal van de cup). Ze raden hem alleen aan in zeldzame gevallen en onder zeer specifieke omstandigheden.

De MeLuna Sport cup is zeer stevig en daarom geschikt voor vrouwen met sterke bekkenbodemspieren. De cup is met name geschikt voor vrouwen die veel aan sport doen waarbij je je bekkenbodemspieren gebruikt, zoals pilates, paardrijden en paaldansen. Harde cups voel je eerder zitten en veroorzaken soms een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel bij het inbrengen en verwijderen.

menstruatiecup aanbieding

Als je niet extreem gevoelig of sportief bent, zul je met een zachte tot medium stevige cup zoals de MeLuna Classic goed uit de voeten kunnen. Ons advies is om beter een te zachte cup dan een te harde cup aan te schaffen, zeker als je voor de eerste keer een cup gebruikt. Wij raden een shore van 35-40 aan.


Op zoek naar een zachte cup die goed uitklapt?


Steeltjes

De MeLuna cup heeft 3 verschillende steeltjes waar je uit kunt kiezen: een normaal steeltje, een bolletje en een ring.

We schreven al eerder een blog over verschillende zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van een menstruatiecup. Hierbij gaven we aan dat normale steeltjes voor de meeste vrouwen het fijnste zijn, zeker als je nog geen ervaring hebt met het gebruik van de cup.

Dit komt doordat je een cup gemakkelijk aan het steeltje kunt vastpakken voordat je het vacuüm verbreekt en hem verwijdert. Daarnaast kun je het steeltje op de gewenste hoogte afknippen als je hem voelt zitten (en je genoeg ervaring hebt). Bij een ringetje of bolletje is dat lastiger.

Gekleurde cups

De MeLuna cup is verkrijgbaar in verschillende kleuren en zelfs met glitters.  Gekleurde menstruatiecups zijn vaak het onderwerp van discussie: is het wel gezond om een gekleurd cupje in je lichaam in te brengen?

MeLuna cup kleuren

Bron: Bumzinstyle.com

Volgens MeLuna zijn de kleurstoffen die zij gebruiken goedgekeurd voor het gebruik in voeding. Ze hebben echter geen medische goedkeuring gehad, zoals we in dit document kunnen lezen. (Bron: Menstrualcups.wordpress.com). Ook in deze blog wordt dit kort aangestipt.

Wij zijn van mening dat een zo natuurlijk mogelijke cup (lees: zonder kleurstoffen) altijd de beste keus is, zeker aangezien het niets toevoegt aan de functionaliteit van de cup.

menstruatiecup aanbieding

 

Ervaringen met de MeLuna cup

Er zijn online vele ervaringen met de MeLuna cup te vinden. De ervaringen met de cup zijn gemengd.

Een deel van de vrouwen is tevreden: ze vinden de cup fijn en daarnaast zijn veel vrouwen blij met de overstap van tampons naar de menstruatiecup. We komen echter ook negatieve ervaringen tegen.

In deze review schrijft de gebruikster dat de MeLuna cup op haar heftigere dagen meerdere malen lekte. Ze heeft het vermoeden dat dit komt doordat ze de verkeerde maat heeft gekozen (S).


Tip: Kies voor een merk waarbij je gelijk 2 maten toegestuurd krijgt.


In deze review van dezelfde blogster heeft ze maat M gebruikt. Ze schrijft dat de cup beter past, maar niet altijd even goed openklapt. Ze vergelijkt de cup hierbij met een cup van medische siliconen die ze ook heeft uitgetest. Deze is flexibeler. (We schreven hierboven al dat siliconen meer geneigd is om terug te vormen naar de oorspronkelijke vorm.)

Op het Viva Forum kunnen we zowel positieve als negatieve ervaringen lezen. Verschillende vrouwen schrijven dat ze tevreden zijn over de cup, maar dat ze meerdere maten hebben besteld voordat ze de juiste te pakken hadden.

Bij een gebruikster klapte de MeLuna cup niet goed open. Daarnaast schrijft één vrouw dat de ‘short’ versie niet veel bloed kan opvangen.

Kortom: de ervaringen van vrouwen met de verschillende MeLuna cups zijn zeer gemengd.

Conclusie

We zetten de voor- en nadelen van de MeLuna cup voor je op een rij.

Voordelen van de MeLuna cup:

 • Voor een deel van de vrouwen een fijne cup.
 • Veel verschillende uitvoeringen en maten.

Lees hier meer voordelen van menstruatiecups in het algemeen.

Nadelen van de MeLuna cup:

 • Slechts één maat per verpakking.
 • TPE vouwt moeilijker uit dan medische siliconen.
 • Niet altijd 100% lekvrij.
 • TPE gaat minder lang mee dan medische siliconen (3-5 jaar in tegenstelling tot 10 jaar).
 • Er zijn kleurstoffen gebruikt bij de productie.
 • De klantenservice is alleen in het Engels.

Twijfel jij nog over welke cup te kiezen? Lees dan dit artikel: Welke menstruatiecup is de beste keus?

Meluna cup kopen?

De MeLuna cup is online te bestellen bij verschillende Nederlandse webshops en bij Amazon (helaas nog niet bij bol.com).

Prijs: per stuk vanaf €15,90 (excl. verzendkosten).

menstruatiecup aanbieding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *