Hoe Girls Tribe de menarche bij jonge meiden viert

Menarche is het tijdstip waarop bij meisjes de eerste menstruatie optreedt. Deze periode gaat normaal gesproken gepaard met veel onzekerheden. Girls Tribe probeert jonge meiden te steunen door de menarche tijdens een eendaagse workshop te vieren. We vroegen de meiden achter Girls Tribe het hemd van het lijf over deze speciale workshop.

Menarche

Wat is Girls Tribe?

Girls Tribe is opgericht door Talyah en Zaira, twee energieke meiden met een duidelijke missie: het doorbreken van taboes rondom menstruatie. Dit doen zij door zich in te zetten voor positieve menstruatie educatie op scholen en organisaties en door het organiseren van de Celebration Day for Girls workshop.

Talyah en Zaira hebben elkaar gevonden in hun passie voor gezondheid, met name van het vrouwelijke organisme.

“Onze missie is ontstaan vanuit een verlangen om meiden te begeleiden in hun (pre-)puberteit. Vanuit deze intentie verzorgen wij workshops die gericht zijn op menstruele educatie, lichaamsbewustzijn en alles wat te maken heeft met de veranderingen in het leven van meisjes die aan de rand van de puberteit staan.”

Menarche Girls Tribe

Bron: Girlstribe.eu

Bij Girls Tribe zijn meiden van alle achtergronden welkom. Niet voor niets is gekozen voor de term ‘tribe’. Het verenigen van vrouwen en meiden van verschillende culturen creëert volgens de meiden iets magisch; een gevoel van begrip en empathie vanaf jonge leeftijd.


Meer lezen? Veelgestelde vragen over menstruatie.


Jane Bennett

Het brein achter het Celebration Day for Girls concept is de Australische Jane Bennett. Zij ontwikkelde dit programma aan het begin van de eeuwwisseling.

Jane geeft niet alleen zelf workshops, maar traint sinds 2012 ook andere vrouwen om gecertificeerde ‘facilitators’ te worden. Het programma wordt nu in 20 landen wereldwijd aangeboden.

Talyah en Zaira werden in 2017 getipt over de komst van Jane Bennett naar België en aarzelden niet om een training bij haar te volgen. “Toen we hoorden dat ze naar België kwam, wisten we direct dat we bij haar wilde trainen. Inmiddels zijn wij gecertificeerde facilitators en leden van haar wereldwijde organisatie Chalice Foundation.

Celebration Day for Girls

De Celebration Day for Girls workshop is bedoeld voor meiden van 10-12 jaar oud.

De workshop bestaat allereerst uit een moederavond, waarbij Talyah en Zaira de moeders voorbereiden op de grote dag. Ook krijgen zij hier de nodige tools aangereikt. Hierdoor kunnen zij hun dochters ook na de Celebration Day ondersteunen.

Tijdens de workshop zijn de meiden in de ochtend alleen met Talyah en Zaira. Door middel van afwisselende activiteiten en levendige gesprekken worden verschillende topics rondom menarche en de menstruele ervaring belicht. “Wij leggen hierbij de nadruk op open communicatie, verhoging van eigenwaarde en sisterhood.”

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

De workshops zijn anders dan seksuele educatie, waarbij men het vaak niet heeft over de maandelijkse belevenis van menstruatie, laat staan het ondersteunen ervan.

Talyah en Zaira: “Wij geven aandacht aan de anatomische en biologische implicaties, maar ondersteunen vooral ook connectie tussen de meiden en moeders onderling, normalisatie van de menstruele ervaring, shame resilience (schaamte transformeren naar veerkracht), een positief zelfbeeld, zelfbewustzijn en zelfwaardering.”

Daarnaast worden er veel praktische tips gedeeld, zodat de meiden weten wat te verwachten, wat te doen, en hoe zich voor te bereiden.

In de middag gaat het educatieve feestje verder met de moeders als waardevolle aanvulling. “De Celebration Day blijkt een indrukwekkende dag te zijn voor zowel moeder als dochter. De kans is groot dat het de moeder-dochter band versterkt.

Menarche Girls Tribe

Reacties op de workshop

Wij zijn benieuwd hoe de workshop door de meiden en hun moeders wordt ontvangen.

Talyah en Zaira geven aan dat voor de workshop de moeders meestal enthousiaster zijn dan de meiden. “De meiden kunnen voor aanvang van de workshop een beetje nerveus zijn en het allemaal erg spannend vinden.”

Maar na de eerste sessie in de ochtend is de spanning meestal al van ze afgevallen en aan het eind van de dag willen ze vaak niet eens dat de workshop eindigt, zo leuk dat ze het hebben!”

Menstruatie-voorlichting in Nederland

Wij vroegen Talyah en Zaira natuurlijk ook naar hun mening over menstruatie voorlichting op de Nederlandse scholen, of beter gezegd: het gebrek daaraan. Het is namelijk geen vast onderdeel van de reguliere voorlichtingsprogramma’s. Erg verrassend, vinden wij.

Talyah en Zaira: “Er wordt uitgegaan, zowel vanuit school, als vanuit de moeders zelf, dat leren over menstruatie en alles wat daarbij komt kijken een privé-opvoeding is.”

Menarche Girls Tribe

In de praktijk blijkt echter dat moeders (en vaders) dit onderwerp niet altijd makkelijk kunnen bespreken met hun dochter. “Daarnaast hebben zij soms de verwachting dat de informatie die de meiden ontvangen over het lichaam tijdens de biologieles op school, via boeken/internet, of via vriendinnen wel genoeg is”, zeggen de meiden hierover.

Gedegen voorlichting hierover is dus broodnodig. En dan niet alleen over de anatomische en biologische deel ervan, maar ook over andere zaken die zij tijdens hun workshop behandelen.

Menstruatie producten

Tijdens de workshop geven Talyah en Zaira ook voorlichting over verschillende opties wat betreft menstruatie producten. Hierbij is zowel de ‘inner-ecology’ als ‘outer-ecology’ belangrijk.

Kortom: naast informatie over fijne producten voor het lichaam praten ze ook over duurzame producten die goed zijn voor het milieu.

Menstruatie producten

Bron: Thecollegefix.com

Meiden net net hun eerste menstruatie gehad hebben, kiezen vaak voor maandverband. Pas op latere leeftijd beginnen zij met het gebruik van inwendige producten, zoals tampons en menstruatiecups.

Toch belichten Talyah en Zaira tijdens de workshop de voordelen van bijvoorbeeld de menstruatiecup. Menstruatiecups zijn een duurzame optie en gezonder dan het gebruik van tampons en maandverband, omdat ze geen chemicaliën bevatten.

“We bespreken de duurzaamheid van de menstruatiecup maar ook de capaciteit. Hierbij maken we wel duidelijk dat dit waarschijnlijk niet de eerste keuze is voor meisjes van 10-12 die pas menstrueren, maar dat dit wel degelijk een optie kan zijn als ze ouder zijn en ze dit met hun moeder kunnen bespreken.”


 Meer lezen? 10 voordelen van de menstruatiecup.


Positieve boodschap

We horen vaak alleen over de negatieve dingen over menstruaties, zoals menstruatieklachten en PMS. Talyah en Zaira willen meisjes echter ook een positieve boodschap meegeven.

“Wij zien menstruatie als een krachtige manier om dichter bij jezelf te komen als vrouw. Je kunt je menstruatiecyclus zien als je innerlijke coach, en elke maand kunnen we weer opnieuw tot inzichten komen. Menstruatie is ook een hele goede gezondheidsindicator. Bewustzijn en connectie met het lichaam, is de positieve boodschap die wij willen sturen omtrent menstruatieklachten. Luister naar je lichaam!


Meer informatie? Bezoek dan de website van Girls Tribe.

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *